QUI SOM

El Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar va ser fundat l’any 1.930 per Mossèn Antoni Doltra. Al llarg del seu camí, el TEATRE ha estat el centre aglutinador i dinamitzador de l’Entitat. El Centre Cultural i Recreatiu conegut històricament com El Casal, és una Entitat sense cap mena d’ànim de lucre, que té com a finalitat fomentar la cultura i el lleure.

Fundada el 1980 per l’Artur Iscla i un jove i reduït equip de monitors, l’Escola de teatre Tespis, nom originari, va fer un primer curs amb poc més de 20 alumnes, una d’aquelles alumnes de la primera promoció era la Míriam Iscla, filla del fundador de l’Escola. Quan va morir l’Artur, el seu fundador, la Junta del Centre va acordar canviar el nom de l’Escola i batejar-la amb el nom del seu fundador. Des de llavors, l’Escola de Teatre s’anomena Escola de Teatre Artur Iscla (ETAI). El mes de maig, acabada La Mostra, comencen les cloendes dels diferents grups amb els més petits de l’Escola, que presenten les seves propostes en La Mostreta, un cap de setmana amb contes infantils i petits espectacles, que representen els tres espais que disposem (Sala Gran, Sala Tívoli i Sala Polivalent). El curs 2017-18, el número d’inscrits ha superat els 170 alumnes. Actors i actrius punters del país, com la ja esmentada Míriam Iscla, David Verdaguer, van començar a fer teatre a la nostra Escola.

Des de fa dos anys la nostra Escola de Teatre i l’Escola de Teatre Explora Teatro de Villanueva de la Cañada (Madrid), fan un intercanvi, i primer venen els nois i nois de Madrid a actuar a Pineda, i posteriorment es torna la visita. Una nova experiència, molt enriquidora no només pels nens i joves de les dues poblacions, sinó també pels monitors, monitores i pares i mares que els acullen a les seves cases.

L’Escola de Teatre va guanyar el Premi Ateneu 2009, amb el musical “El país de mai més”. Des de fa dues temporades, a més de les sessions dels caps de setmana, l’Escola programa una sèrie de sessions extraescolars al llarg de la setmana on s’imparteixen clases de teatre per infants, teatre en anglès, ball coreogràfic, dansa clàssica i cant. L’Escola de Teatre i la Companyia del Centre unifica els seus esforços cada any per presentar Els Pastorets de Pineda, una representació quasi tan antiga com la mateixa Entitat. Hi ha qui considera que “un Nadal sense Pastorets no seria Nadal”. Però per la gent del Centre, aquest tradició ja forma part de la seva història i l’acollida del l’espectacle per part del públic és molt bona. Des de fa anys, la darrera funció programada és coneguda com Els Pastorets Solidaris, tot el que es recapta va destinada a una Entitat, Associació o ONG de caràcter benèfic. La darrera funció va anar destinada a l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer) que té una agrupació a Pineda. La Fundació Miquel Valls, Mans Unides, Càritas, Fundació Marpi, Adiam…i una llarga llista han rebut el suport en aquesta funció tan especial.

També el 1980, coincidint amb la celebració dels 50 anys del Casal, es va començar a organitzar el “Concurs de teatre per a companyies amateurs, premi vila de Pineda de Mar” amb un gran èxit de participació i de qualitat dels elencs que ens visiten. A més de les companyies de tot Catalunya, en el nostre Concurs de Teatre també hi ha participat companyies com Lapsus Teatro de Palència, Odisea Teatro de Càdiz, o la Garnacha Teatro de Logroño, guanyadora de la darrera edició.

L’any 2016, la Junta del CCR, va acordar que el primer Premi del Millor Actor Principal portés el nom de Josep Piris, que en va deixar el mes de febrer d’aquell any. Josep Piris, va ser actor, membre de Junta, resident de l’Entitat, i durant els darrers anys va fer de delegat del Concurs de Teatre, i s’encarregava de coordinar-lo. El juny d’aquell mateix any, en Josep Piris va rebre, a títol pòstum, el Premi Arlequi per la seva tasca i dedicació.

l’any 2019 va morir en Josep Morell,que fins els darrers dies va estar al peu del conó a la taquilla del Centre, i desenvolupant altres activitats, sempre vinculat al seu Casal. Per recordar la seva figura el Premi a la millor votació popular porta el seu nom.

I el juliol del 2021, ens deixava la Quimeta Basart, una altre persona molt vinculada al Casal, com actriu, també va ser directora de l’escola de Teatre i col·laboradora en altres àmbits de l’Entitat. Per aquesta raó, la Junta del Centre va decidir que el premi a la millor actriu de repartiment del Concurs de Teatre Premi Vila de Pineda de Mar, porti el seu nom.

A més de tota aquesta activitat, la Companyia del CCR, són incomptables les obres que al llarg de tot aquest temps ha representat: “Línia roja”, “West Side Story”, “D’aquesta aigua no en beuré”, “Revolta de bruixes”, “Pi, noguera i castanyer”, “La filla del mar”, “Carpe Diem” ,”Boeig, boeing”, “Brodway Melodic”, “Pels pèls”, , “El país de mai més”, “Els 80 són nostres” , I també “Ciao”, “La filla del Carmesí”,“El dret d’escollir”,“La zorra y el escorpión”, “Pel davant i pel darrera”, “Terra baixa”, “L’hostal de la Glòria”, “La gata damunt la teulada”, “El retaule del flautista”, “L’apagada”, “Estrips”, “Fora de servei”, “Nit de Sant Joan”, “Perduts a Yonkers”, “El sopar dels idiotes”, “El món del Mag d’Oz”, “La Bugaderia”, “Shakespeare, la invenció del que és humà”, “Diner negre”, “Ai, homes!”, “La corona d’espines”, “El florido pensil”, “Doltra, història d’un assassinat”, “La Festa”, “El Ventall”, “Mai no serem estrelles del rock”, “El pobre viudo”, “Casa en venda”, “Cartes d’amor”, “No et vesteixis per sopar”, ”Deu negrets”, “Caixa de Melodies”, “La casa de Bernarda Alba”, “Els nois d’història”, “Llum de gas”, “La mainadera màgica”, “Un tramvia anomenat desig”, “L’estranya parella”, “Entre dones”, “Sola en la foscor”, “Criatures ferotges”, “Dancing Queen”, “En Pólvora” “L’home amb qui somien les dones quan somien amb homes”, “El nom”, “Lluny de Nuuk”, “Geronimo Stilton”, “Germanes”, “Cyrano de Bergerac” “El vol de l’home ocell”i “Grease” el darrer musical estrenat per la Companyia del Centre, actualment en cartellera, i que s’ha convertit en el darrer èxit de la nostra companyia.

Però a més de les obres que estrenem, i només es representen en el nostre escenari, a partir dels anys 80 comencem a fer funcions en altres llocs, en mostres i concursos. Hem visitat i actuat en diferents pobles de Catalunya: Malgrat, Calella, Arenys de Mar, Canet de Mar, La Cellera de Ter, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Farners, Barcelona, Palafolls, Tordera, Terrassa, Sant Feliu de Guíxols, Caldes de Montbui, Tàrrega, Girona, Sant Joan de les Abadesses, i també a Haro (La Rioja) i a Arles de Tech (França).

Al llarg dels anys hem guanyat nombrosos premis individuals i col·lectius. Els darrers muntatges guardonats han estat: 2011: “La Casa de Bernarda Alba” de Federico Garcia Lorca. 2013: “Un tranvía anomenat desig” de Tennessee Williams. I a l’estiu del 2013 es va estrenar el musical “Dancing Queen” que es va representar dues temporades, i un total de 20 funcions. La darrera funció va tenir lloc a la localitat riojana de Haro, dins la “VI Muestra de Teatro Aficionado Garnacha de Rioja”. La nostra Companyia va guanyar aquest concurs i va estar guardonada amb 5 premis a més del de millor grup.

2014: “Criatures Ferotges” de Jazmina Rezza 2015-16: “L’home amb qui somien els homes quan somien amb homes” escrita i dirigida per en Joan Gallart, després de Pineda, es representa a Blanes, fa temporada al Teatre Gaudí de Barcelona, durant el mes de juliol, participa en el FITAG de Girona, i ja el 2016, es torna a representar a Pineda i Santa Perpètua de la Mogoda, i participa ens els concursos de teatre de Terrassa, Calella i Tàrrega, guanyant-los tots tres. El fet de guanyar el Concurs de Tàrrega, va permetre a la nostra Companyia participar a la Fira Tàrrega on l’11 de setembre de 2016 es feia la darrera representació d’aquest exitós muntatge. 2017: “Germanes”de Càrol López 2018: “Cyrano de Bergerac” d’Edmond Rostannd, el darrer muntatge amb el que la Companyia del Centre ha sortit de bolos, va fer el ple, guanyant a Terrassa, Calella, Arenys, i Gràcia a Barcelona. A més amb aquest muntatge, la nostra Companyia, ha estat guardonada amb el Primer Premi Ferran Rovira, concedit per l’Associació Teatral El Partiquí de Barcelona.

El C.C.R Pineda, organitza per la tardor, un cicle d’espectacles on s’hi poden veure propostes de diferents arts escèniques, des de sessions de microteatre, recitals de cançó de diferents estils (cantautors, goospel…), màgia i també propostes teatrals de petit format que es presenten a l’escenari de la Sala Polivalent amb capacitat per a 80 persones. L’any 2000 va començar una nova activitat destinada als infants i joves de Pineda, El Casal d’Estiu Tespis. Prop de 500 nens i nenes i un equip de prop de 50 monitors i monitores, gaudeixen cada estiu de les activitats que s’organitzen des del Casal Tespis.

Juntament amb la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya i l’Ajuntament de Pineda, organitzen conjuntament, des de fa 17 anys, La Mostra, una trobada de grups de teatre amateurs de tot Catalunya, que el primer cap de setmana de maig converteixen els escenaris, carrers i places de Pineda en la capital del teatre amateur de Catalunya. La Mostra s’ha consolidat al llarg d’aquest anys i ja s’ha convertit en la Festa Major del teatre aficionat.

I l’activitat més jove, però unes de les de més ressò mediàtic és Arts d’Estiu, El Festival d’estiu que gràcies al suport de l’Ajuntament de Pineda de Mar, ja s’ha convertit en tot un referent en les nits d’estiu a Catalunya. Arts d’Estiu Costa Barcelona, es celebra durant els mesos de Juliol i agost a l’Espai Can Fusté de Pineda. La tasca d’un nombrós equip de voluntaris fan possible esdeveniments com la Mostra o els Arts d’Estiu.

La tasca d’un nombrós equip de voluntaris, fan possible esdeveniments com la Mostra o els Arts d’Estiu. Però a més dels voluntaris, no podem oblidar els socis, els socis, artistes, directors, directius, tècnics i monitors que amb el seu esforç i dedicació, han fet del Centre Cultural i Recreatiu una Entitat viva, capdavantera, activa, participativa, oberta al poble, i amb molt de camí per endavant. Des del mes de juny, el Bar Centre, el nostre local social, el gestiona la Fundació Marpí, un acord que fomenta la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Des dels seus orígens a més d’estimar les arts escèniques, a l’escola de Teatre i al Casal, es fomenten valors com l’amistat, el treball en equip, el respecte pels altres, la solidaritat, i que tenen com a objectiu formar persones preparades artísticament però també humanament.