QUI SOM?

El Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar va ser fundat l’any 1930 per Mossèn Antoni Doltra. Al llarg d’aquests quasi 100 anys d’història, el teatre ha estat l’activitat principal, però el Centre Cultural i Recreatiu, conegut històricament com El Casal, és una Entitat sense cap mena d’ànim de lucre, que té com a finalitat fomentar la cultura i el lleure.
Cinema, escacs, conferències, vetllades benèfiques, recitals de cançó, Grup d’havaneres, ball de bastons, excursions, ràdio, sortides al teatre, han estat algunes de les seccions i activitats desenvolupades al llarg de quasi un segle d’història.


L’Escola de Teatre Tespis, fundada el 1980 per l’Artur Iscla i un jove i reduït equip de monitors, va fer un primer curs amb poc més de 20 alumnes, una d’aquelles alumnes de la primera promoció era la Míriam Iscla, filla del fundador de l’Escola. Quan va morir l’Artur, el seu fundador, la Junta del Centre va acordar canviar el nom de l’Escola i batejar-la amb el nom del seu fundador. Des de llavors, l’Escola de Teatre s’anomena Escola de Teatre Artur Iscla (ETAI). El mes de maig, acabada La Mostra, comencen les cloendes dels diferents grups, amb els més petits de l’Escola, que presenten les seves propostes en La Mostreta, i els segueixen la resta de grups amb funcions que es representen els tres espais que disposem (Sala Gran, Sala Tívoli i Sala Polivalent). El curs 2024 – 2025, el nombre d’inscrits ha arribat als 220 alumnes. Actors i actrius punters del país, com la ja esmentada Míriam Iscla i David Verdaguer, van començar a fer teatre a la nostra Escola.
Durant uns anys, la nostra Escola de Teatre i l’Escola Explora Teatro de Villanueva de la Cañada (Madrid), van fer un intercanvi, primer venien els nois i nois de Madrid a actuar a Pineda, i posteriorment es tornava la visita. Una nova experiència, molt enriquidora no només pels nens i joves de les dues poblacions, sinó també pels monitors i monitores, i els pares i mares que els acullen a les seves cases. Des de fa dues temporades, a més de les sessions dels caps de setmana, l’Escola programa una sèrie de sessions extraescolars al llarg de la setmana en què s’imparteixen classes de teatre per a infants. L’Escola de Teatre i la Companyia del Centre unifica els seus esforços cada any per presentar Els Pastorets de Pineda, una representació quasi tan antiga com la mateixa Entitat. Hi ha qui considera que «un Nadal sense Pastorets no seria Nadal». Però per la gent del Centre, aquesta tradició ja forma part de la seva història i l’acollida de l’espectacle per part del públic és molt bona.


Des de fa anys, una de les funcions programada és coneguda com Els Pastorets Solidaris, tot el que es recapta va destinada a una Entitat, Associació o ONG de caràcter benèfic. l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer) que té una agrupació a Pineda. La Fundació Miquel Valls, Mans Unides, Càritas, La Marató, Fundació Marpi, Adiam…i una llarga llista han rebut el suport en aquesta funció tan especial.
Els darrers anys per Nadal, la Companyia del Centre amb molts integrants joves, formats a l’ETAI, presenten «The Pastorets, el musical», que per ser la reconversió d’un clàssic de la cultura popular en un musical innovador, modern, dinàmic i divertit, tot aconseguint una gran implicació de la massa social i una gran repercussió i èxit de públic, va guanyar el Premi Ateneus 2022. Va ser el segon cop que L’Escola de Teatre rebia aquest Premi Ateneu, el primer cop va ser l’any 2009 amb el musical «El país de mai més».
El primer diumenge del mes d’octubre, celebrem la Diada del Centre, el dia gran de la nostra Entitat. Des de fa uns anys, a l’acte de presentació de la temporada, es fa lliurament del Premi Doltra del CCR, a una persona, escollida per la Junta, que per la seva dedicació i tasca vers l’entitat, es considera mereixedora d’aquest guardó. Joan Caimel (2022), Ramon Plaja (2023) i Visitació Comas (2024), han estat els guardonats amb aquesta distinció. Però abans, l’any 2021, es va fer entrega al Molt Honorable Pere Aragonès i Garcia, del Premi Soci d’Honor del Centre al ser proclamat President de la Generalitat de Catalunya.


També el 1980, coincidint amb la celebració dels 50 anys del Casal, es va començar a organitzar el «Concurs de teatre per a companyies amateurs, premi vila de Pineda de Mar» amb un gran èxit de participació i de qualitat dels elencs que ens visiten. A més de les companyies de tot Catalunya, en el nostre Concurs de Teatre també hi ha. participat companyies com Lapsus Teatro de Palència, Odisea Teatro de Càdiz, o la Garnacha Teatro de Logroño, aquesta darrera ha guanyat cinc edicions del nostre Concurs de Teatre.
L’any 2016, la Junta del CCR, va acordar que el primer Premi del Millor Actor Principal portés el nom de Josep Piris, que en va deixar el mes de febrer d’aquell any. Josep Piris, va ser actor, membre de Junta, resident de l’Entitat, i durant els darrers anys va fer de delegat del Concurs de Teatre, i s’encarregava de coordinar-lo. El juny d’aquell mateix any, en Josep Piris va rebre, a títol pòstum, el Premi Arlequí per la seva tasca i dedicació. L’any 2019 va morir en Josep Morell, que fins als darrers dies va estar al peu del canó a la taquilla del Centre, i desenvolupant altres activitats, sempre vinculat al seu Casal. Per recordar la seva figura el Premi a la millor votació popular porta el seu nom.
I el juliol del 2021, ens deixava la Quimeta Basart, una altra persona molt vinculada al Casal, com a actriu, també va ser directora de l’escola de Teatre i col·laboradora en altres àmbits de l’Entitat. Per aquesta raó, la Junta del Centre va decidir que el premi a la millor actriu de repartiment del Concurs de Teatre Premi Vila de Pineda de Mar, porti el seu nom.
A més de tota aquesta activitat, la Companyia del CCR, són incomptables les obres que al llarg de tot aquest temps ha representat: «Línia roja», «West Side Story», «D’aquesta aigua no en beuré», «Revolta de bruixes», «Pi, noguera i castanyer», «La filla del mar», «Carpe Diem» ,«Boeig, boeing«, «Brodway Melodic«, «Pels pèls», , «El país de mai més», «Els 80 són nostres» , I també «Ciao«, «La filla del Carmesí»,»El dret d’escollir»,»La zorra y el escorpión«, «Pel davant i pel darrera», «Terra baixa», «L’hostal de la Glòria», «La gata damunt la teulada», «El retaule del flautista», «L’apagada», «Estrips», «Fora de servei», «Nit de Sant Joan», «Perduts a Yonkers», «El sopar dels idiotes», «El món del Mag d’Oz», «La Bugaderia», «Shakespeare, la invenció del que és humà», «Diner negre», «Ai, homes!», «La corona d’espines», «El florido pensil«, «Doltra, història d’un assassinat», «La Festa», «El Ventall», «Mai no serem estrelles del rock», «El pobre viudo», «Casa en venda», «Cartes d’amor», «No et vesteixis per sopar», «Deu negrets», «Caixa de Melodies», «La casa de Bernarda Alba», «Els nois d’història», «Llum de gas», «La mainadera màgica», «Un tramvia anomenat desig», «L’estranya parella», «Entre dones», «Sola en la foscor», «Criatures ferotges», «Dancing Queen», «En Pólvora» «L’home amb qui somien les dones quan somien amb homes», «El nom», «Lluny de Nuuk», «Geronimo Stilton», «Germanes», «Cyrano de Bergerac», «El vol de l’home ocell», «Grease«, «Assassinat a l’orient Express«, «La botiga dels horrors», «Perfectes desconeguts», «Codi Roig» o «Art» entre moltes altres.


Però a més de les obres que estrenem, i només es representen en el nostre escenari, a partir dels anys 80 comencem a fer funcions en altres llocs, en mostres i concursos. Hem visitat i actuat en diferents pobles de Catalunya: Malgrat, Calella, Arenys de Mar, Canet de Mar, La Cellera de Ter, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Farners, Barcelona, Palafolls, Tordera, Terrassa, Sant Feliu de Guíxols, Caldes de Montbui, Tàrrega, Girona, Sant Joan de les Abadesses, i també a Haro (La Rioja) i a Arles de Tech (França). Hem guanyat nombrosos premis individuals i col·lectius. Els darrers muntatges guardonats han estat: 2011: «La Casa de Bernarda Alba» de Federico Garcia Lorca. 2013: «Un tramvia anomenat desig» de Tennessee Williams. I a l’estiu del 2013 es va estrenar el musical «Dancing Queen» que es va representar dues temporades, i un total de 20 funcions. La darrera funció va tenir lloc a la localitat riojana de Haro, dins la «VI Muestra de Teatro Aficionado Garnacha de Rioja». La nostra Companyia va guanyar aquest concurs i va ser guardonada amb 5 premis a més del de millor grup.
Seguint amb els bolos de la Companyia del CCR, 2014: «Criatures Ferotges» de Jazmina Rezza 2015-16: «L’home amb qui somien els homes quan somien amb homes» escrita i dirigida per en Joan Gallart, després de Pineda, es representa a Blanes, fa temporada al Teatre Gaudí de Barcelona, durant el mes de juliol, participa en el FITAG de Girona, i ja el 2016, es torna a representar a Pineda i Santa Perètua de la Mogoda, i participa ens els concursos de teatre de Terrassa, Calella i Tàrrega, guanyant-los tots tres. El fet de guanyar el Concurs de Tàrrega, va permetre a la nostra Companyia participar en la Fira Tàrrega on l’11 de setembre de 2016 es feia la darrera representació d’aquest exitós muntatge. 2017: «Germanes» de Càrol López, i l’any 2018, «Cyrano de Bergerac» d’Edmond Rostannd, va fer el ple, guanyant a Terrassa, Calella, Arenys, i Gràcia a Barcelona. A més amb aquest muntatge, la nostra Companyia, ha estat guardonada amb el Primer Premi Ferran Rovira, concedit per l’Associació Teatral El Partiquí de Barcelona. «Codi Roig» i «L’assassinat a l’Orient Express» han estat els darrers muntatges de la nostra Companyia que han estat guardonats. A més, el C.C.R Pineda, també ha organitzat, Els cicles d’espectacles de tardor.


L’any 2000 va començar una nova activitat destinada als infants i joves de Pineda, El Casal d’Estiu Tespis. Prop de 500 nens i nenes i un equip de prop de 50 monitors i monitores, gaudeixen cada estiu de les activitats que s’organitzen des del Casal Tespis. Una activitat dirigida a diferents nens i nenes de totes les edats i amb noms de grups adaptats a la seva edat: grups de minis, petits, mitjans i grans participen cada estiu en el casal i gaudeixen de diversos centres d’interès i de moltes activitats de lleure. A més, poden gaudir de diferents tipus de casal: l’artístic on treballen diferents disciplines del món teatral i l’esplai on gaudeixen de l’entorn més proper, la plata i realitzen moltes manualitats i jocs cooperatius. Actualment, encara continuem tenyint Pineda del groc de les nostres samarretes i l’estiu vinent celebrarem els 25 anys!
Juntament amb la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya i l’Ajuntament de Pineda, organitzen conjuntament, des de fa 20 anys, La Mostra, una trobada de grups de teatre amateurs de tot Catalunya, durant un cap de setmana es converteixen els escenaris, carrers i places de Pineda en la capital del teatre amateur de Catalunya. La Mostra s’ha consolidat al llarg d’aquests anys i ja s’ha convertit en la Festa Major del teatre aficionat.


I durant més de 10 anys Arts d’Estiu, es va convertir en el Festival d’estiu que gràcies al suport de l’Ajuntament de Pineda de Mar, es va convertir en tot un referent en les nits d’estiu a Catalunya. Arts D’estiu Costa Barcelona, es celebrava durant els mesos de Juliol i agost a Pineda. La tasca d’un nombrós equip de voluntaris fan possible esdeveniments com la Mostra o els Arts d’Estiu. Però a més dels voluntaris, no podem oblidar els socis, els socis, artistes, directors, directius, tècnics i monitors que amb el seu esforç i dedicació, han fet del Centre Cultural i Recreatiu una Entitat viva, capdavantera, activa, participativa, oberta al poble, i amb molt de camí al davant. Des dels seus orígens a més d’estimar les arts escèniques, a l’escola de Teatre i al Casal, es fomenten valors com l’amistat, el treball en equip, el respecte pels altres, la solidaritat, i que tenen com a objectiu formar persones preparades artísticament però també humanament.